Kategoriarkiv 'Beskrivningar'

Månadens inspiratör – Januari, Ida

Då var det torsdag igen och nu har jag hittat på något speciellt. Grund idén är ifrån en LO som jag gjorde på Alingsås scrappen innan sommmaren och det var flera som undrade om hur jag hade gjort så nu kommer en ganska detaljerad beskrivning på hur man gör en Lo med FALSK METALL TEKNINK!

Ida2-2-1

Det som är hemligheten med att få ett bra slutresultat med denna teknik är grundarbetet, som när man skall måla ett hus. Man börjar med ett papper (det kan vara ett som man inte riktigt tycker om och vet att man inte kommer att använda) och målar upp en skiss om hur själva LOn skall vara. Jag har även lagt på metall tejp på 2 vanliga A4 som jag kommer göra blommor av. Valde här rött papper då det inte blir så stor kontrast om man ser undersidan på blomman.

Ida2-3

Jag klippte först till punchinellan som jag skulle ha underst. Jag ser alltid till att jag inte får med de raka kanterna på punchinellan så att de flyter ihop bättre (kommer även att använda kanterna till något speciellt sedan…). Efter det börjar man stansa och lägga ut det som skall vara under tejpen. Här har jag stansat ut diverse figurer från både Cherry Linn och Tim Holts. Klockvisarna har jag satt fast med en brad som ser ut som ett skruvhuvud. Under klockan har jag även satt fast lite tyll för att testa hur det blir. För att allt skall stanna kvar där jag vill, så har jag satt en lite bit metall tejp på dem.

Ida2-4-5

När jag är nöjd med hur det ser ut river jag till lagom långa bitar av tejpen så att de täcker en längd. Täcker sedan hela alstret med tejpen och drar med tumnageln över allt för att tejpen skall komma ner i alla vråer.

Ida2-6-7

Nu börjar det som är mest tidskrävande, men detta är även det som gör skillnaden om det blir bra eller inte. Nu tar man sitt modeleringsverktyg, virknål eller vad som ned en spetsig med rund tipp. Med detta verktyg tar man och framhäver ALLT som man vill skall synas när det är färdigt. Med att framhäva menar jag med att man skall ta sitt verktyg runt alla kanter på alla saker i alla vråer och i varje cirkel i punchinellan… Nu skall färgen på! Ta ordentligt med färg så att det täcker, men inte ett tjockt lager. Ta penseln och arbeta in färgen i cirkelrörelser så att färgen kommer i allt som man har framhävt.

Ida2-9-11

Ida2-12

När det är färdigmålat låter man det torka en stund tills det precis är färdigt, detta kan variera beroende hur tjockt, värmen i rummet och vilken färg man har använt. Använd inte Embossingfön för att skynda på processen, jag lovar, det är inte värt det. Enligt mig, blir det ett sämre slut resultat. Men ca 5 min. Gnugga sedan av färgen med antingen en pappers bit som jag brukar använda, men till denna specifika färgen använder jag mig av en disksvamp (köp INTE Panduros akrylfärg glossy till detta, inte bra alls! Jag gick nu över till A4 papprena. Dessa vek jag dubbelt och la i en enbossingficka och embossade dem 3 gånger per ark så att hela papperet blev embossat. Båda dessa papper vecklades ut och gjordes samma procedur med angående infärgningen och avgnuggningen. Nu börjar man även se resultat av vad som komma skall!

Ida2-13-14

Nu tejpar jag fast kortet och använder det som jag tidigare har klippt av från punchinellan och tejpar fast dem med metalltejp runt så att det blir som en ram till kortet. Denna ram målar jag också med färg som torkar och sen gnuggas bort.

Ida2-16-17

När alla delar var avborstade från färgresterna började jag att färga in hela A4 arken med vaxfärger från Inka Gold. När papprena är infärgade tog jag en våtservett som bara var ytterst lite blöt och blande färgerna lätt. För att framhäva detaljerna i embossigstrukturen strök jag lätt på en ljusare färg. Se före och efter i bilderna över.

Ida2-18

Efter att papprena var klara färgsatte jag själva LOn i diverse vaxfärger.

Ida2-19-20

Basen till blommorna har jag stansat ut från Tim Holts båda blomstanser. Massor med blommor! Alla dessa blommor satte jag ihop med varandra med en brads som ser ut som toppen av en skruv. Med dessa brads satte jag även fast blommorna på alstret genom hål som jag gjort i papperet.

Ida2-22

Det jag har lagt till som sista detalj är en liten remsa längst ner i som visar datumet som bilden togs.

Ida2-21

Så här blev det färdiga resultatet!

Hoppas att jag har inspirerat och kunnat reda ut några frågetecken om hur man använder sig av falsk metall teknik!

Trevlig pysselstund!
Ida

Vill du också bli Månadens inspiratör? Skicka ett mail till pappersbiten@gmail.com med några korta rader om dig själv och varför du vill bli Månadens inspiratör. Har du en blogg där du visar dina alster kan du skicka med länk till den. Annars vill vi att du skickar med bilder på 3-4 alster som du är nöjd med och som visar ditt skapande på ett bra sätt. Har du önskemål om månad får du gärna skriva det. Som Månadens inspiratör skapar du med ditt eget material där övervägande delen ska finnas i vår butik. Månaden innan din månad har du 15% rabatt i butiken och webbutiken (gäller ej Silhouette) så att du kan köpa in material som du behöver. Du skapar 4 inlägg som bloggas på torsdagar. Som tack för din medverkan får du 150 kr att handla för i vår butik eller nätbutik.

Julstjärna i repris

Många frågar efter beskrivningen på den fina stjärnan som egentligen inte är så svår att göra. Så nu kommer den i repris! Tyvärr finns pappren i artikeln inte längre kvar i vårt sortiment men det finns andra fina papper som funkar lika bra. Till exempel Vivi Gade.

Julstjärna054

På Inkidos återförsäljarträff fick jag lära mig att göra denna stjärna. Ser avancerad ut, men är ganska enkel, och tur är väl det, eftersom den är beroendeframkallande…

Julstjärna003

Du behöver:

  • 6 st dubbelsidiga mönsterpapper, jag har använt tre olika papper från Ladybug&Friends. Storleken jag har använt på papprena är 15×15 cm.
  • Sax
  • Glue-Dots
  • En bit snöre
  • Häftapparat
  • Något att göra hål med

Julstjärna004Julstjärna008

Vik pappret på diagonalen, först en gång, sedan en gång till.

Julstjärna010Julstjärna011

Klipp tre flikar i pappret enligt bilden. Stanna 0,5 cm från kanten.

Julstjärna013

Öppna pappret. Här har jag vänt på det.

Julstjärna015Julstjärna016

Rulla ihop de innersta flikarna, och fäst dem med en Glue-Dot. Det är lagom stort när du får in ett finger för att trycka till så det sitter fast ordentligt.

Julstjärna018Julstjärna019

Vänd på pappret igen. Gör nu likadant med andra fliken.

Julstjärna020Julstjärna021

Nyp ihop precis där de täcker varandra.

Julstjärna023Julstjärna024

Vänd pappret igen och gör samma med tredje fliken.

Julstjärna026Julstjärna027

Julstjärna028Julstjärna029

Och så en sista gång…

Julstjärna030Julstjärna031

Då ska den se ut såhär! Gör nu likadant med de fem återstående papprena. Jag har sedan lagt ut dem i den ordningen jag vill att stjärnan skall ha.

Julstjärna032Julstjärna033

Dela upp stjärnan i två delar, höger och vänster. Nyp ihop de tre högra bitarna.

Julstjärna036Julstjärna037

Häfta med häftapparaten. Gör likadant med andra delen.

Julstjärna040Julstjärna039

Sedan skall de två delarna fogas samman. Lägg dem omlott i mitten, och häfta med häftapparaten. Den är viktigt att komma igenom alla lager, så stjärnan blir stadig. Jag häftade tre gånger, eftersom första tog lite utanför pappret.

Julstjärna041Julstjärna043

För att stjärnan skall hålla ihop i ytterkanterna, häftar vi där med.

Julstjärna044Julstjärna045

Här ser man lite tydligare. Gör likadant runt hela stjärnan. Häftningen i mitten skall vara lodrät enligt bilden när man gör hålet i toppen.

Julstjärna046

När hålet är gjort är det bara att sätta i en snöre!

Julstjärna054Klart!

Eftersom vädret är mer än bedrövligt har jag fått improvisera vid fotograferingen, men jag hoppas ändå att ni förstår min beskrivning, och att ni kommer att tycka det är lika roligt som jag att göra dessa stjärnor!

Månadens inspiratör – augusti, Helena

Den här veckan bjuder jag på ett stjärnigt stjärnkort 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utgångspunkten är en liksidig triangel med 12″ sidor. Tycker man inte det är roligt att plocka fram gradskivan är det enklaste att skissa en liten hjälplinje ner från mitten av översta kanten på pappret. Rita sedan en linje som är 12″ från hörnet till passande punkt på hjälplinjen. Skär ut triangeln.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Markera vid 4″ från hörnen och en millimeter före 6″ och biga som bilden visar. Viker man vid exakt 6″ blir kortet nästan omöjligt att vika ihop, om man använt lite tjockare papper.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyvärr var inte ljusförutsättningarna direkt optimala så jag ber om ursäkt för bildkvalitén.

Papper: Bazzill Spooky & Kooky – Starry Sky, Cardstock

 

Vill du också bli Månadens inspiratör? Skicka ett mail till pappersbiten@gmail.com med några korta rader om dig själv och varför du vill bli Månadens inspiratör. Har du en blogg där du visar dina alster kan du skicka med länk till den. Annars vill vi att du skickar med bilder på 3-4 alster som du är nöjd med och som visar ditt skapande på ett bra sätt. Har du önskemål om månad får du gärna skriva det. Som Månadens inspiratör skapar du med ditt eget material där övervägande delen ska finnas i vår butik. Månaden innan din månad har du 15% rabatt i butiken och webbutiken (gäller ej Silhouette) så att du kan köpa in material som du behöver. Du skapar 4 inlägg som bloggas på torsdagar. Som tack för din medverkan får du 150 kr i form av ett presentkort i vår butik. Bor du inte i närheten får du istället en presentkortskod som du använder i webbutiken.

Månadens inspiratör – Augusti, Helena

Hej på er! Jag roffar åt mig augusti månad för egen del och hoppas kunna bjuda på lite inspiration de närmaste torsdagarna.

Eftersom det är flera som frågat hur man gör den lilla ryggsäcken som står i butiken har jag gjort två till i olika papper. De är perfekta att fylla med godis till någon som ska börja skolan eller kanske lägga ett presentkort i till någon som gillar att ta med sig ryggsäcken ut i naturen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beskrivningen jag har använt mig av hittar ni här.

Jag har modifierat måtten lite men tillvägagångssättet är detsamma. De magneter jag använt mig av är tunna men ändå väldigt starka. Jag har därför valt att sätta den ena på insidan för att få papper emellan dem, och minska risken att de sliter sönder pappret. Istället för vanligt lim använde jag 3D lack/glaze för att limma fast magneterna. (Både magneterna och You Do’s Glaze är typiskt nog slut i butiken men de bör vara tillbaka snart igen.)

 

 

 

 

 

 

Ett tips är att fundera igenom eventuella dekorationer innan man sätter ihop det hela, det blev lite onödigt knepigt att sätta öljetterna i ”locken” i efterhand. 😀

 

Papper: FP Beach Bum – Hawaiian Stripes,  Glitz Pretty in Pink – Roses, Cardstock

Dekoration: satinband – oliv, satinband – guld, öljetter

Övrigt: Öljettsättare , YD magneter, YD Glaze, MS stans – Monarch Butterfly LG

 

Vill du också bli Månadens inspiratör? Skicka ett mail till pappersbiten@gmail.com med några korta rader om dig själv och varför du vill bli Månadens inspiratör. Har du en blogg där du visar dina alster kan du skicka med länk till den. Annars vill vi att du skickar med bilder på 3-4 alster som du är nöjd med och som visar ditt skapande på ett bra sätt. Har du önskemål om månad får du gärna skriva det. Som Månadens inspiratör skapar du med ditt eget material där övervägande delen ska finnas i vår butik. Månaden innan din månad har du 15% rabatt i butiken och webbutiken (gäller ej Silhouette) så att du kan köpa in material som du behöver. Du skapar 4 inlägg som bloggas på torsdagar. Som tack för din medverkan får du 150 kr i form av ett presentkort i vår butik. Bor du inte i närheten får du istället en presentkortskod som du använder i webbutiken.

Hur man gör ett titthål i en färdig påse

Efter mitt inlägg på påskafton med några små påskpåsar, fick jag en del frågor om hur man gör hål i dem när de redan är färdiga påsar? Lika lätt att göra som att säga, så här kommer en enkel beskrivning:

Material som behövs:

En färdig påse

En bit vitt papper

Stansmaskin, jag har en Cuttlebug

Tunna dies, jag har använt Spellbinders

Vanlig kontorstejp

Smal dubbelhäftande tejp

Lim

En liten bit overheadplast, eller annan valfri plast

Öppna påsen

Sätt en eller två tejpbitar på stansmallen

Släpp ner stansmallen i påsen, med skäret mot pappret

Kolla gärna mot en ljuskälla att mallen ligger på bra plats i påsen, och tryck till så att den sitter kvar med tejpbitarna

Vik ihop påsen

Kör påsen genom din stansmaskin, tänk på var skäret kommer om du är rädd om dina plattor

Och så här blir det då

Den vita scallopramen gör jag för sig, börja med att stansa bort en oval, samma som användes till påsen

Lägg sedan en matchande scallop ovanpå, och tejpa den så den sitter kvar, och stansa ut

Limma fast scallopramen på påsen, och sätt dubbelhäftande tejp på overheadplasten

Fäst plasten på insidan av påsen

Påsen kan sedan fyllas och dekoreras helt enligt önskemål! Här är den fortfarande ihopvikt, men nu har jag en något snyggare presentförpackning redo när det är bråttom!

Allt du behöver finns hos Pappersbiten!

 

Kalasinbjudningar på löpande band

Visst är det enkelt att köpa ett paket inbjudningskort i leksaksaffären eller på närmaste livsmedelsaffär, men ack så roligt och personligt det är att göra egna. Min son fyller 6 år snart och vill ha piratkalas – då var ju temat för inbjudningskorten självklart också – piratkort!

Genom att förbereda allting först så blir det så mycket enklare!
Jag började med att stämpla upp motiv och måla dem – det tar längst tid.
Därefter valde jag svart cardstock till kortbas och formatet är A6 dubbelvikt. därefter valde jag mönstrat papper, till 10 kort gick det endast åt ett ark om 20 x 25cm och vad passar bättre än You Do’s Pirates Ahoy Glitter (baksidan med döskallar är ju cool så den fick det bli)

Här har jag lagt upp 10 stämplade och målade motiv, fotomatta (hm.. vad heter det för kort??) det som bildar ramen runt stämpelmotivet, tillskurna pappersremsor av mönsterpappret, dekorationer i form av utstansade stjärnor i olika grå toner samt brads att hålla ihop dem med.
Nu kan fabriken börja tillverkningen!


Att sticka hål först där man ska  få igenom en brads gör att dekorationen håller sig slät så att stjärnan i det här fallet inte blir skrynklig och tilltryckt, använd en nål eller syl.


Att använda fotomatta ramar in och ger snabbt ett proffsigt resultat. Man kan naturligtvis ha det ”naturellt” också, ingenting är fel när man pysslar! Jag brukar ofta rita en ram runt motivet med svart penna, som stygn eller en slarvigt ritad linje.

Dags att montera! Jag använder helst snabbtorkande och kladdfria produkter. Lim tenderar att alltid kladda en smula, men det gäller att inte överdosera och få på fingrarna som man sedan kletar på korten. Scotch Precision Glue har en mycket fin tipp så man överdoserar inte med den. Vill man vara på den säkra sidan är dubbelhäftande tejp ett säkert kort. Till dekorationerna använder jag glue dots, då sitter de bra.


I ett nafs är alla korten klara!
Snart kan kalaset börja. 😀

Origami kusadama-blomma

Det finns ju så mycket annat roligt man kan göra med papper, förutom kort och layouter. Här kommer därför en liten beskrivning på hur man viker enkla pappersblommor att till exempel dekorera julbordet med.

Jag har använt mig av Slöjd-Detaljers 6×6″-block. De finns i 5 färg-/motivkombination och till ett bra pris får man 50! mönstrade ark (5 av varje motiv). Då arken är lite tunnare är de enkla att vika. Till en blomma behövs 5 ark.

Vik pappret till en trekant (med den vita sidan på insidan).

Vik de nedre hörnena upp mot toppen.

Vik tillbaka mot nedre ytterkanten.

Veckla upp till den första trekanten igen. Börja sedan med vänster sida. Sätt in ett finger mellan fram och baksidan av arket och vik så att ”nederkanten” hamnar ovanför det veck som pilen visar. Gör sedan likadant med andra sidan.

Vik ner ”flärparna” 🙂 (Om du tycker att det blir snyggare går det också bra att vika in flärparna mellan lagren åt andra hållet)

Vik upp nederkanterna ovanpå sin andra hälft.

Limma ovanpå ena sidan med exempelvis Scotch Universallim. Tejp eller limstift tror jag inte håller.

Rulla ihop till en strut och limma ihop trekanterna som möts.  Vill du inte hålla tills limmet torkat kan du ta hjälp av tex en klädnypa.

Gör ytterligare 4 strutar.

Lägg en smal sträng med lim.

Och limma ihop med en annan strut. När limmet torkat limmar du på nästa strut osv. Tänk på att limma på båda sidor av den sista struten.

Vill man ha en stjälk på blomman kan man limma in en blompinne i mitten av den.

Klart!

Tycker man inte att blomman är tillräckligt fin som den är kan man exempelvis dekorera mitten med lite bling eller glitterlim 🙂

Julkalender lucka nr 9

Julkort med maskningsteknik

Nu är det inte många pysseltillfällen kvar innan det är dags att skicka julkorten, och här vill jag visa några (faktiskt) enkla julkort, som inte kräver så mycket papper, dock en del stämplar…

Själva tekniken kan du se här, dock har jag använt mig av en egentillverkad mask, vinyl från QuicKutz som jag stansade ut ett hjärta ur.

Alla stämplar på korten kommer från Inkido! Pappret är ett slätt cardstock.

Stämpeldynorna är Distress Ink Black Soot och Fired Brick, som fram till julafton säljs till extra bra pris!

         

Bra med kort som för en gångs skull bara kräver ett frimärke också… 😉

Happy Halloween!

Kunde inte låta bli att göra några små påsar med de härliga papprena från Echo Park Paper! Mallen till påsarna hittade jag här.

Lilla spindeln är en punch från Martha Stewart.

         

Bradsen är från YouDo och Basic Grey.

Månadens utmaning juni

Tema Sommar!

Efter en lång, vit och kall vinter, följt av en alldeles för kort vår, är vi nu redan framme vid sommarmånaderna! Vad är sommar för dig? Skolavslutningen, grillkvällarna, semester, blommorna som fullkomligen exploderar i alla tänkbara vackra färger??!

Denna månad utmanar jag er att skapa ett alster (kort/layouter/alter är välkommet!) där temat är sommar! Som inspiration visar jag här en liten vattenkanna, som är en helt ljuvlig sak att ge bort för att visa sin uppskattning, exempelvis till den som tar hand om våra barn och nu får semester, någon som vattnat när vi varit bortresta, osv… Den går alldeles utmärkt att fylla med några godsaker, äkta blommor i en minikruka, eller något annat! Mall till vattenkannan finns här.

Pappret jag har använt är från Ladybug, den lilla trädgårdsmästaren har jag klippt ut från mönsterpappret. Band och fjäril med matchande strasstenar är från Inkido.

Bidraget ska vara skapat nu, för denna utmaning och får inte vara publicerad i något forum eller i blogg tidigare, (när du laddat upp ditt bidrag i Pappersbitens galleri är det ok att visa på din blogg/forum m.m, och då hänvisa till tävlingen). Du har fram till den 30 juni kl 23:59 på dig att ladda upp ditt bidrag, (ett bidrag per person och tävling), i galleriet.

Vinnaren utses av Pappersbitens designteam och får ett presentkort värt 100 kr hos Pappersbiten. Frågor om tävlingen kan ni ställa i kommentarsfältet till detta inlägg så svarar vi här. För att tävlingen skall avgöras krävs minst tre bidrag.

Lycka till!